Ce le poti vinde romanilor din diaspora? (cifre preluate de ProTV si Observator.tv)

reportajStudiu: Ce preferă românii din diasporă când revin în țară și care sunt oportunitățile de business asociate

Iunie-Iulie 2016

Stirile ProTV (VIDEO), Observator.tv (VIDEO), EVZ, Libertatea.ro, BizLawyer


Pentru romanii stabiliti in strainatate, internetul este o unealta des utilizata si atunci cand se intorc acasa. Today’s a realizat un studiu pe motorul de cautare Google pentru a descoperi care sunt interesele pe care romanii le au atunci cand revin in tara.

Studiul a fost preluat deja de mai multe publicatii din tara, iar pentru ProTv si Antena1 am vorbit intr-un interviu despre acest subiect.

Asigurari auto si servicii medicale, preferintele romanilor din Italia

Daca in urma cu aproape un deceniu, cetatenii romani din Italia reveneau acasa in vacanta de vara si preferintele erau concentrate catre servicii medicale, de avocatura sau amenajari si decoratiuni interioare, in prezent, romanii sunt interesati de domeniul asigurarilor auto si de servicii medicale, toate celelalte avand un trend descendent.

Tendinta aceasta se mentine si printre cetatenii din Marea Britanie, pentru care inchirierile si asigurarile auto primeaza intre preferinte. Romanii din Spania raman interesati de materialele de constructii si amenajari interioare.

Diaspora din Franta, interesata de servicii de avocatura

Totusi, romanii plecati in Franta isi indreapta atentia spre serviciile de avocatura, sector care inregistreaza o crestere de la an la an. In fapt, in aceasta tara sunt, in medie, de 16 ori mai multe cautari decat in alte tari din Uniunea Europeana in care sunt stabiliti romani.

Aceasta statistica vine in ciuda faptului ca in Franta e o comunitate mica de romani (peste 120.000), comparativ cu Italia (peste un milion).

In final, cei din Germania prefera sa isi investeasca cel putin atentia, in vacanta din iunie-august, in servicii medicale, mobila sau inchireri auto.

Domeniul inchirierilor auto, in crestere constanta

In domeniul inchirierilor auto am observat o crestere constanta, cu peste 25% fata de anul trecut. Cei mai interesati sunt romanii din Marea Britanie, cu peste 50% mai mult fata de cei stabiliti in celelate tari. Insa cei din Marea Britanie, Spania sau Italia nu folosesc foarte mult telefonul mobil cand fac research pe internet.

Vrei sa stii daca merita sa iti adresezi produsele sau serviciile diasporei? Uite care sunt cele mai cautate domenii in functie de tara in care romanii s-au stabilit:

Italia: Asigurari Auto/ Servicii Medicale/ Mobila

Spania: Materiale de constructii/ Inchirieri auto/ Mobila

UK: Inchirieri auto/ Servicii medicale/ Mobila

Franta: Avocatura/ Servicii Medicale/ Inchirieri auto

Germania: Servicii Medicale/ Mobila/ Inchrieri auto Dincolo de investitiile in servicii, romanii din diaspora au in vedere si vacantele in Romania. In iulie, cautarile pe aceasta tema cresc cu aproximativ 50%, iar cele pentru cazare cresc cu până la 90% în lunile de vara. Cele mai populare statiuni raman Mamaia si Costinesti.
Distribuie acest articol!

About Marius Lazarescu

Marius Lazarescu este antreprenor, speaker, consultant marketing online, este certificat Google AdWords si are o experienta de peste 10 ani in marketing online, gestionand peste 200 de proiecte de web. A fondat agentia de marketing online Today's in 2005, agentie premier Google AdWords Certified Partner si Partener Etarget in Romania, agentia fiind cotata in top agentii ppc in Romania.